Inflace v Británii klesla na 2,8 procenta, minimum za 2,5 roku

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Inflace v Británii v květnu nečekaně dál klesla a její meziroční míra se snížila na 2,8 procenta z dubnových tří procent. Sestoupila tak na minimum za 2,5 roku, sdělil dnes britský statistický úřad. Pokračující pokles inflace poskytne britské centrální bance možnost obnovit kroky na podporu klesající ekonomiky.

 

Ekonomové podle agentury Reuters čekali inflaci beze změny. Hladina spotřebitelských cen se proti dubnu snížila o 0,1 procenta, což byl její první květnový pokles od počátku měření dnešní metodikou v roce 1996. Nejvýrazněji klesly ceny potravin, zejména čerstvého ovoce, a pohonných hmot, které reagovaly na pokles světových cen ropy.

Bank of England (BOE) musí udržovat inflaci kolem cílové úrovně dvou procent. Nad nad touto hranicí je její míra už 2,5 roku, i když od loňského září, kdy dosáhla 5,2 procenta, téměř neustále klesá. BOE v květnu předpověděla, že nad dvěma procenty zůstane inflace do konce tohoto roku a do poloviny roku 2014 klesne na zhruba 1,6 procenta.

Kvůli příliš pomalému poklesu inflace BOE minulý měsíc rozhodla o prozatímním ukončení nákupů státních dluhopisů. Těmi od roku 2009 podporovala oživení domácí ekonomiky z recese let 2008-09, nyní však Británie spadla do nové recese a analytici čekají, že by BOE mohla v brzké době svou podporu ekonomice obnovit.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK