Akcie na pražské burze rostly, index PX zpevnil nad 900 bodů

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze rostly. Hlavní index PX si připsal 1,73 procenta na 900,1 bodu, a dostal se tak nad psychologickou úroveň 900 bodů, nad níž byl naposledy 11. května. V černých číslech uzavřely všechny velké emise. Výrazné pondělní ztráty korigovaly akcie rakouské Erste Bank a těžařské firmy NWR.

Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že analytici Goldman Sachs (GS) vydali novou analýzu bankovního sektoru a bank v regionu střední a východní Evropy. Podle nich je region neoprávněně pod tlakem obav z dluhové krize, český bankovní trh hodnotí analytici jako velmi stabilní a atraktivní.

Česká národní banka dnes zveřejnila výsledky zátěžových testů, podle nichž je tuzemský bankovní sektor jako celek nadále odolný vůči případnému nepříznivému vývoji, doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry Erste se zhodnotily o 2,59 procenta na 368,50 koruny a akcie NWR si polepšily o téměř tři procenta na 104 korun.

Akcie Komerční banky rostly mírněji, a to o 1,12 procenta na 3519 korun. Miloslav Veselý z Fio banky upozornil, že analytici GS zvýšili doporučení pro titul na "koupit" z původního "neutral" a cílovou cenu zvýšili na 5650 Kč z 5000 Kč. To znamená růstový potenciál titulu 62 procent, upozornil Mokoš.

Cenné papíry pojišťovny VIG zpevnily o 2,14 procenta na 763 korun. Dařilo se i akciím energetické firmy ČEZ, které rostly o 1,56 procenta na 740,40 koruny.

Se ziskem téměř dvě procenta na 384,50 koruny uzavřely akcie mobilního operátora Telefóniky. Růst emise pravděpodobně souvisel s obnovením odkupu firemních akcií, míní Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Aktivita zůstává podle Kohouta i nadále podprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 857 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK