Euro díky Řecku a všeobecně slabému dolaru posílilo

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kurz evropské měny dnes díky signálům příznivého politického vývoje v Řecku posílil. Dolar všeobecně klesal kvůli očekávání, že by americká centrální banka (Fed) mohla ve středu přistoupit ke zmírnění měnové politiky.

 

Euro k dolaru kolem 18:15 SELČ posílilo o 0,9 procenta na 1,2689 USD a přiblížilo se měsíčnímu maximu 1,2748 USD, kam dočasně vystoupilo v krátké euforii z výsledku řeckých voleb. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 78,91 JPY a dolarový index vůči koši měn klesl o 0,7 procenta.

Měnový výbor Fedu dnes zahajuje své dvoudenní zasedání. Na trzích rostou naděje na to, že by mohl ve středu rozhodnout o obnovení programu, v němž se pomocí nákupů dlouhodobých dluhopisů snaží snižovat dlouhodobé úrokové sazby.

V Řecku vrcholí jednání o nové vládě, která vzejde z nedělních voleb, v nichž zvítězily strany, které hodlají zachovat zemi v eurozóně. Nepříznivé zprávy o propadu důvěry německých investorů a růstu výnosů nových španělských státních dluhopisů euro nepodkopaly. Analytici se však podle agentury Reuters domnívají, že zisky evropské měny jsou zřejmě jen krátkodeché.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK