Vývoj kolem Íránu a naděje na podporu ekonomiky zvyšují cenu ropy

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu, k němuž přispěla jednak hrozba výpadku dodávek z Íránu, jednak naděje na podporu ekonomiky. Severomořská ropa Brent se tak odpoutala od nejnižších hodnot za téměř rok a půl a posunula se výrazněji nad 96 dolarů za barel. Dluhová krize v eurozóně ale silnějšímu růstu cen brání.

 

Kolem 19:00 se barel ropy Brent prodával za zhruba 96,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o 0,3 procenta. V průběhu dne byly zisky vyšší, postupně se ale snížily. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se večer prodávala za 84 dolarů za barel se ziskem asi 0,9 procenta.

Írán vede se západními mocnostmi spor o svůj jaderný program a dosavadní vývoj jednání žádnému významnému posunu k lepšímu nenasvědčuje. Případná další konfrontace může znamenat, že se na trh dostane výrazně méně íránské ropy než dosud.

Brent nejprve prudce oslabil kvůli nervozitě kolem Španělska a v reakci na eskalaci dluhové krize v eurozóně. Španělsku se sice dopoledne podařilo bez problémů prodat další dluhopisy, byť jen se střednědobou splatností a s výrazně vyšším úrokem. Na zklidnění situace to ale stačilo.

Trh pozorně sleduje dvoudenní schůzku měnového výboru americké centrální banky (Fed), která končí ve středu. Spekuluje se, že by Fed mohl sáhnout k nové podpoře ekonomiky, neboť statistiky z poslední doby potvrzují narůstající problémy. Trh má také obavy, aby krize v eurozóně neznamenala pro americkou ekonomiku větší hrozbu, než se myslelo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 96,30 96,05 New York - Nymex WTI červenec 83,99 83,27

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK