Ryanair zvažuje nabídku na převzetí zbylých akcií v Aer Lingus

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Nízkonákladový letecký přepravce Ryanair zvažuje nabídku na převzetí zbývajícího podílu ve svém irském rivalovi Aer Lingus. Téměř 30 procent akcií už v něm drží a za zbytek chce nabídnout asi 694 milionů eur (zhruba 17,7 miliardy Kč). Regulačním úřadům se ale záměr nelíbí.

Ryanair uvedl, že za jednu akcii Aer Lingus nabídne 1,30 eura v hotovosti. Pokusí se tak znovu uspět s návrhem, který by mu zajistil nad Aer Lingus kontrolu.

Ryanair má podle agentury Reuters 29,8 procenta akcií Aer Lingus. Poprvé se snažil svého konkurenta převzít už v roce 2006, Evropská komise ale proti záměru zakročila a návrh zablokovala.

Britský úřad Office of Fair Trading (OFT), který dohlíží na poctivost obchodních praktik a zhruba odpovídá České obchodní inspekci, minulý týden rozhodl v neprospěch Ryanairu. Uvedl, že menšinový podíl v Aer Lingus pro Velkou Británii znamená ohrožení zdravého konkurenčního prostředí. Požádal proti antimonopolní úřad, aby zvážil sankce.

Antimonopolní úřad, na rozdíl od úřadu OFT, má možnost Ryanair donutit, aby podíl v Aer Lingus prodal. Ryanair by ale v takovém případě utrpěl vysokou ztrátu, protože současná cena akcií Aer Lingus není ani poloviční ve srovnání s cenou, na které začal Ryanair svůj podíl budovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK