Německo dá větší volnost záchranným fondům eurozóny, tvrdí weby

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Cabos (Mexiko) 19. června (ČTK) - Německo přestane blokovat návrh, aby evropské záchranné fondy mohly nakupovat státní dluhopisy zadlužených zemí eurozóny. Píše to ekonomický server MarketWatch a některé další weby, žádný z nich ale neuvádí zdroj svých informací. Podle analytiků jsou tyto spekulace jedním z důvodů, které stojí za silným růstem cen akcií na burze v USA i jiných zemích.

Peníze by šly z dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF), který má k dispozici ještě asi 250 miliard eur (asi 6,4 bilionu Kč), a pak z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který má formálně začít fungovat v červenci a disponovat má částkou asi půl bilionu eur (asi 12,7 bilionu Kč).

Zprávy, které mají například i britské weby The Guardian a Sky News, prý pocházejí ze summitu zemí G20 v mexickém letovisku Los Cabos. Weby ale zároveň dodávají, že oficiální oznámení o změně postoje Německa na summitu G20 učiněno nebude.

Fond ESM zatím čeká na ratifikaci evropských vlád, včetně té německé. Italský ministr Enzo Moavero ale novinářům v Bruselu v pondělí řekl, že kvůli ratifikačnímu rozvrhu možná fond nezačne fungovat hned od července, jak se předpokládalo.

V letovisku Los Cabos na pobřeží Tichého oceánu dnes končí dvoudenní summit zemí G20, který se věnoval převážně dluhové krizi v eurozóně a možnostem podpory globální ekonomiky. V závěrečném komuniké chtějí lídři členských zemí podtrhnout také nutnost zaměřit se na podporu tvorby nových pracovních příležitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK