Americké akcie oživily, trh živí naděje na podporu od Fedu

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý výrazně oživily a jejich hlavní indexy získaly kolem jednoho procenta. Posílily je naděje investorů na to, že americká centrální banka (Fed) by dnes mohla podniknout nové kroky na podporu ekonomiky. S ostražitostí se však sleduje vývoj v Evropě, kde nepříznivé zprávy vyvolaly očekávání, že vedle opatření politiků by mohla k vlastním podpůrným krokům přistoupit i Evropská centrální banka (ECB).

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,75 procenta na 12.837,33 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,98 procenta na 1357,98 bodu a poprvé za sedm týdnů překročil hranici 50denního klouzavého průměru 1346,90 bodu, což se považuje za signál dalšího růstu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 1,19 procenta na 2929,76 bodu.

Oživení táhly sektory citlivé na výkyvy ekonomického růstu jako materiály, jejichž index stoupl o dvě procenta, a finance, které souhrnně získaly 1,7 procenta. Měnový výbor Fedu dnes končí dvoudenní zasedání a mezi investory se rozšířily naděje na to, že by mohl rozhodnout o další podpoře ekonomiky, například obnovením programu nákupů dlouhodobých státních dluhopisů.

Analytici však upozorňují na to, že pokud Fed očekávání nesplní, bude trh silně zranitelný a může výrazně klesnout. "Lidé předjímají, že Fed učiní určitý typ kroků, a ruší krátké pozice (spekulace na pokles). Je tu riziko, že trh zažije zklamání," řekl agentuře Reuters Paul Zemsky z newyorské investiční společnosti PNG Investment Management.

Na Wall Street se pozorně sleduje vývoj v Evropě, odkud v úterý přišla zpráva o propadu indexu důvěry německých investorů v ekonomiku a v aukci krátkodobých španělských státních dluhopisů se výrazně zvýšily výnosy. Nepříznivé zprávy posilují očekávání, že by ECB mohla nakonec sáhnout k podpůrným krokům, které dosud odmítá.

Kurz eura v úterý díky signálům příznivého politického vývoje v Řecku posílil a evropské měně pomohl i i růst akcií na Wall Street, který povzbudil investory k nákupům rizikovějších aktiv. Dolar všeobecně klesal kvůli očekávání, že by Fed mohl přistoupit ke zmírnění měnové politiky.

Euro k dolaru v newyorském závěru posílilo o 0,9 procenta na 1,2683 USD a přiblížilo se pondělnímu měsíčnímu maximu 1,2748 USD, kam dočasně vystoupilo v krátké euforii z výsledku řeckých voleb. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 78,93 JPY a dolarový index vůči koši měn klesl o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK