Japonské akcie díky nadějím na zásah Fedu výrazně posílily

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. června (ČTK) - Japonské akcie dnes díky dohadům o novém kolu měnové stimulace americké ekonomiky výrazně posílily. Podobně jako v úterý Wall Street se také investoři v Tokiu zaměřují na dnešní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) a sázejí na to, že přijme kroky, které podpoří slabý domácí růst a ochrání americkou ekonomiku před dopady dluhové krize v eurozóně.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,1 procenta na 8752,31 bodu. Od počátku tohoto čtvrtletí však ztrácí 14 procent po růstu o téměř 20 procent v prvním čtvrtletí. Širší index Topix dnes posílil o 1,7 procenta na 747,34 bodu.

Oči investorů se upírají na dnešní rozhodnutí měnového výboru Fedu. Trhy sázejí na to, že by mohl rozhodnout o dalším kole podpory pro slabou americkou ekonomiku a zároveň neutralizovat dopady rostoucí dluhové krize v eurozóně.

Nejvíce z nadějí na podporu Fedu těžily finanční a realitní společnosti. Velké banky získaly kolem dvou procent, realitní skupina Sumitomo Realty & Development posílila o téměř čtyři procenta.

Euro vůči dolaru v Asii po silném vzestupu mírně oslabilo. I na devizovém trhu se investoři zaměřují na Fed, který po dvoudenním zasedání oznámí rozhodnutí v 18:30 SELČ.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,1 procenta na 1,2675 USD po úterním zisku téměř jednoho procenta. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,75 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK