SFRB možná bude čerpat peníze z projektu určeného na rozvoj měst

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by mohl v budoucnu čerpat peníze z evropského projektu na rozvoj měst JESSICA. Projekt na podporu rozvoje městských oblastí poskytuje dlouhodobé úvěry, záruky a investiční kapitál. Počítá s tím poslanecká novela, kterou dnes schválila sněmovna. Normu nyní dostane k posouzení Senát.

 

Podmínky půjček i záruk prostřednictvím programu Jessica jsou podle tvůrců novely výhodnější než běžné tržní nabídky. Příjemci mají například nižší úrokové sazby nebo delší doby splatnosti. Na druhé straně musí jejich investiční záměry zapadat do vymezených oblastí veřejného zájmu, které jsou předmětem podpory programu Jessica.

Fond by měl pokračovat ve financování oprav panelových domů. Nově už by však neposkytoval nenávratné dotace k úrokovým sazbám, ale nabízel by nízkoúročené úvěry s možností rozložení splácení až na 30 let.

V připravovaném znění programu Panel 2013+ fond navrhuje poskytnout úvěr až do 90 procent uznatelných nákladů, zatímco dotace byly většinou do 30 procent nákladů a příjemce podpory musel zbytek dofinancovat z vlastních zdrojů. "Ten poměr je u nízkoúročených úvěrů opačný, a to je další výhoda, kterou pro vlastníky bytových domů připravujeme," vysvětlil podmínky budoucího programu ředitel fondu Jiří Koliba.

Novela zákona proto rozšiřuje účel fondu bydlení z podpory rozvoje bydlení nově o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů. Mění se také dosavadní ustanovení, že fond hospodaří pouze s majetkem státu. Nově by mohl hospodařit s vlastním i cizím majetkem, tedy i s penězi z Evropské unie.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK