Nezaměstnanost na Slovensku klesla v květnu na 13,19 procenta

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v květnu klesla na 13,19 procenta z dubnových 13,40 procenta. Podíl lidí bez práce se snížil třetí měsíc po sobě, v porovnání s loňským rokem je ale v evidencích úřadů práce více nezaměstnaných. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Vývoj na trhu práce byl lepší než odhady analytiků, kteří očekávali pokles nezaměstnanosti na 13,3 procenta. V květnu se počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, snížil meziměsíčně o 5858 osob na 356.322 lidí. V porovnání s loňskem se řady nezaměstnaných ale rozšířily o téměř 14.000 osob.

Nezaměstnanost v Česku je nižší, v květnu klesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta.

K výraznějšímu zlepšení situace na slovenském trhu práce by podle analytiků pomohl rychlejší růst ekonomiky. Kondici hospodářství v příštím roce ale ovlivní zvyšování daní a další opatření na ozdravení státních financí. "Nové nastavení daní a odvodů, jakož i zákoníku práce, bude mít na vývoj počtu lidí bez práce vyšší vliv než ekonomická situace," upozornil šéf personální agentury Trenkwalder Luboš Sirota. Spolu se zpřísněním pravidel zaměstnávaní lidí, které plánuje kabinet sociálních demokratů premiéra Roberta Fica, tyto změny podle Siroty způsobí pomalejší vytváření nových pracovních míst.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009, kdy exportně orientovaná ekonomika po propuknutí globální ekonomické krize pocítila pokles objednávek. Letos v únoru se míra nezaměstnanosti v zemi vyšplhala na více než sedmileté maximum 13,76 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK