MPO: Firmy mají šanci podílet se na miliardové zakázce v Ekvádoru

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České firmy budou mít šanci podílet se v Ekvádoru na projektech chystaných vodních elektráren v hodnotě 4,5 miliardy dolarů (90,8 miliardy korun). Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes totiž v Ekvádoru s tamním ministrem elektrické energie a obnovitelných zdrojů Estebanem Albornozem podepsal rámcovou dohodu o spolupráci. ČTK to dnes sdělila mluvčí MPO Veronika Forejtová.

 

Kuba minulou neděli odletěl na pracovní cestu do Ekvádoru a Kolumbie, kde se zástupci tamním úřadů a firem jedná o obchodní spolupráci. V Kolumbii i Ekvádoru má Kuba naplánovány schůzky se svými protějšky z resortů průmyslu, obchodu, energetiky a obrany. V každé zemi se rovněž zúčastní podnikatelského fóra, na kterém se česká delegace setká kromě zástupců místních institucí především s potenciálními obchodními partnery.

Kubu doprovází zástupci několik českých podniků, mezi kterými je například strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group, zbrojařská společnost Omnipol či výrobce průmyslových armatur MSA.

"Vnímáme velký potenciál, který v sobě ekvádorská rostoucí ekonomika skrývá. Například energetika, petrochemie nebo rozvoj místní infrastruktury, v těchto oblastech mohou české podniky vstoupit na zdejší trhy," sdělil dnes ČTK Kuba.

Po dvoudenní podnikatelské misi v Ekvádoru nyní Kuba s podnikateli zamířil do sousední Kolumbie. Jihoamerický trh je v nové exportní strategii do roku 2020, kterou letos schválila vláda, považován za jedno z perspektivních teritorií pro český vývoz.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK