Ministři financí eurozóny budou jednat o Řecku i Španělsku

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V Lucemburku se dnes scházejí ministři financí členských zemí eurozóny, kterou stále sužuje dluhová krize a hospodářské problémy. Jde o první schůzku od parlamentních voleb v Řecku, v nichž se rozhodovalo i o tom, zda Řecko v eurozóně zůstane.

 

Eurozóna spolu s Mezinárodním měnovým fondem před časem schválila druhý záchranný balík půjček ve výši 130 miliard eur pro Atény výměnou za tvrdé reformy a škrty. Proti nim se ale vyslovila řada řeckých politiků. Ve volbách však nakonec zvítězily strany podporující dohody s partnery, které nechtějí podmínky nijak zásadně upravovat. Je nicméně možné, že by se mohly prodloužit některé lhůty a podobně. Právě to by mohlo být jedním z témat dnešní schůzky, která začíná v 16:00.

Kromě Řecka ministři určitě budou hovořit i o situaci ve Španělsku, které už dalo najevo, že stojí o pomoc od partnerů pro španělské banky. Tuto jihoevropskou zemi v poslední době sužují kromě hospodářských potíží, problémů tamních bank a rekordní míry nezaměstnanosti v EU překračující 20 procent i rostoucí náklady na obsluhu dluhu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK