Japonské akcie díky vývozcům vystoupaly nejvýš za pět týdnů

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. června (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly a uzavřely na nejvyšší hodnotě za pět týdnů. Náladu podpořil slabší jen, který tak reagoval na rozhodnutí centrální banky USA (Fed) podniknout jen nepříliš agresivní kroky na stimulaci ekonomiky. Dařilo se hlavně vývozcům. Index Nikkei stoupl o 0,8 procenta na 8824,07 bodu.

Slabý jen pomohl vzhůru exportérům v čele s automobilkou Honda Motor a technologickou firmou Canon. Akcie Hondy posílily o 3,5 procenta a Canonu o 1,4 procenta. Zpevnily i další automobilky Toyota a Nissan a Toshiba, která oznámila výstavbu největší solární elektrárny v zemi. Investoři ignorovali slabé údaje o aktivitě ve zpracovatelském sektoru Číny.

Měnový výbor Fedu ve středu na závěr dvoudenního zasedání oznámil, že o šest měsíců prodlouží takzvanou operaci twist. To je program na snížení dlouhodobých úrokových sazeb a stimulaci růstu. Investoři tento krok čekali, někteří ale doufali v další, silnější akce. Fed rovněž zhoršil odhad vývoje ekonomiky. Šéf Fedu Ben Bernanke pak uvedl, že pokud to bude nutné, je banka připravena zavést další měnová opatření na podporu ekonomiky.

Dolar se v Asii po středeční zprávě Fedu držel kolem měsíčního minima vůči koši hlavních měn. Podle analytiků výhled pro dolar není příliš příznivý, protože po zhoršení výhledu vývoje ekonomiky se nyní budou investoři připravovat na další stimulační opatření. V nejbližší době však budou trhy zajímat další možné kroky k zastavení dluhové krize v eurozóně. Spekuluje se, že by záchranné fondy eurozóny mohly nakupovat dluhopisy problémových zemí, což by mohlo snížit jejich úvěrové náklady.

Euro vůči dolaru v Asii kleslo o 0,2 procenta na 1,2675 USD, když ve středu stouplo až na 1,2744 USD. Vůči jenu euro kvůli prodeji evropské měny japonskými exportéry oslabilo o 0,1 procenta na 100,94 JPY. Dolar vůči jenu naopak zpevnil o 0,1 procenta na 79,63 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolarový index mírně stoupl na 81,579 bodu, avšak držel se blízko měsíčního minima 81,186 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK