Akcie na pražské burze před svátky zpevnily o 0,39 procenta

04.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Akcie na pražské burze před svátky mírně rostly. Hlavní index PX dnes uzavřel výše o 0,39 procenta na 916,3 bodu. Cenné papíry mediální společnosti CME přidaly téměř devět procent. Index nahoru táhly především akcie ČEZ a obě bankovní emise.

Akcie CME stouply o 8,98 procenta na 109,85 koruny. Tomáš Tomčány z Patria Finance upozornil, že společnost v úterý na závěr obchodování v USA oznámila, že uplatnila svou prodejní opci vůči Time Warner. Dokončila tím sjednané oddlužovací transakce.

"Zřejmě zejména díky uzavírání krátkých pozic před nadcházejícím dvoudenním volnem se dnes na pražské burze dařilo silným titulům ČEZ a Komerční bance," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Cena akcií Komerční banky se zvýšila o 1,34 procenta na 3630 korun a dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ se zhodnotily o 1,12 procenta na 692,20 koruny. Cenné papíry rakouské Erste Bank přidaly 0,78 procenta na 400 korun.

V červených číslech naopak týden zakončily akcie pojišťovny VIG, a to se ztrátou téměř procento na 809 korun. Kohout upozornil, že titul se dočkal mírného zvýšení cílové ceny od analytiků ING, kteří přehodnocovali svá doporučení pro část evropských bank. Cíl u akcií VIG zlepšili na 35,5 eura (903 Kč) z 35 eur, doporučení ponechali na stupni "držet".

Obchodní aktivita byla nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 478 milionů korun. Kvůli oslavám Dne nezávislosti byly zavřené i americké burzy. Na pražské burze se kvůli svátkům nebude obchodovat ve čtvrtek a v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK