Japonské akcie mírně oslabily, čeká se na rozhodnutí ECB

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. července (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily. Trh čeká na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o nastavení úrokových sazeb. Euro se drželo v blízkosti týdenních minim.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 0,3 procenta na 9079,80 bodu. Ve středu uzavřel na téměř dvouměsíčním maximu díky nadějím na nová opatření na podporu hospodářského růstu.

"ECB dnes pravděpodobně sníží sazby. Pokud to ale povede k poklesu eura vůči jenu, nebude to dobré pro japonské akcie," uvedl analytik Jutaka Miura z makléřské společnosti Mizuho Securities.

Předpokládá se, že ECB dnes sníží svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Trh čeká rovněž na páteční údaje o červnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

"Ukazuje se, že světová ekonomika zpomaluje. Trhu by mohl po pátečních údajích o zaměstnanosti v USA dojít dech," řekl Norihiro Fudžito z firmy Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Na devizovém trhu euro zůstalo bez výraznějších změn na 1,2528 USD poté, co se ve středu propadlo o zhruba 0,7 procenta. K poklesu jednotné evropské měny přispěly nepříznivé údaje o evropské ekonomice, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK