Průmyslové zakázky v Německu v květnu nečekaně vzrostly

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. července (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků se v květnu nečekaně zvýšily o 0,6 procenta po dubnovém propadu o 1,4 procenta. K růstu přispělo oživení poptávky ze zahraničí. Nejnovější zpráva ministerstva hospodářství naznačuje, že by největší evropská ekonomika mohla i nadále zůstat odolná vůči dluhové krizi v eurozóně.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že zakázky zůstanou v květnu beze změny. Dubnový údaj pak ministerstvo revidovalo vzhůru z původního poklesu o 1,9 procenta.

"Stav průmyslových zakázek v Německu zůstává celkově příznivý," uvedlo ministerstvo v prohlášení. "Podmínky německého průmyslu zůstávají v tuto chvíli v prostředí charakterizovaném rostoucí nejistotou dobré."

Domácí zakázky se snížily o 1,3 procenta. Objednávky ze zahraničí naopak vzrostly o 2,3 procenta, a to díky objednávkám z eurozóny. Zakázky ze zemí platících eurem se zvýšily o 7,7 procenta, ze zemí mimo eurozónu naopak klesly o 0,8 procenta. Objednávky spotřebního zboží a zboží dlouhodobé spotřeby stouply o 3,5 procenta.

Průmyslové zakázky jsou zaznamenány ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena během celého roku, a toto číslo je tak náchylnější k výkyvům než údaje o průmyslové výrobě.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta a oživila tak po propadu o 0,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Meziročně tempo růstu zrychlilo na 1,7 procenta z 1,5 procenta. Analytici ale varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK