Irsko se vrátilo na dluhopisový trh, prodalo pokladniční poukázky

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 5. července (ČTK) - Irsko dnes prodalo tříměsíční státní pokladniční poukázky za půl miliardy eur (téměř 13 miliard Kč). Po téměř dvouleté přestávce se tak vrátilo na dluhopisové trhy. Emise dlouhodobých dluhopisů plánuje Irsko koncem letošního či začátkem příštího roku, napsala agentura Reuters.

Irsko naposledy uskutečnilo aukci vládních dluhopisů v září 2010. Dva měsíce poté bylo nuceno požádat o pomoc v objemu 85 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Národní úřad pro správu státní pokladny (NTMA) uvedl, že ho potěšil velký mezinárodní zájem o irské pokladniční poukázky. "Jsme povzbuzeni silnou poptávkou, konkurenceschopnou úrokovou sazbou a významným zahraničním zájmem na dnešní aukci," uvedl šéf NTMA John Corrigan. "Jsme si však vědomi, že je to pouze první krok na cestě k našemu konečnému cíli, kterým je plný přístup na kapitálové trhy," dodal.

Úspěšnou aukci pokladničních poukázek přivítal také irský ministr financí Michael Noonan. "Je to velmi důležitý mezník na pokračující cestě Irska k oživení," prohlásil.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK