Růst v sektoru služeb USA byl v červnu nejnižší za dva a půl roku

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. července (ČTK) - Tempo růstu amerického sektoru služeb v červnu zpomalilo a bylo nejnižší od ledna 2010. Zaměstnanost se sice zlepšila, avšak nové objednávky se propadly. Zpráva, kterou dnes zveřejnil institut ISM, je další známkou toho, že americká ekonomika zpomaluje.

Celkový index aktivity měřený ISM na základě průzkumu u nákupních manažerů se snížil na 52,1 bodu z květnových 53,7 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles indexu na 53 bodů. Index však zůstal nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index nových zakázek se snížil na 53,3 bodu z 55,5 bodu. Index zaměstnanosti však stoupl na 52,3 z květnových 50,8 bodu.

"Červnový údaj je zklamáním, klesl více, než jsme čekali, na nejnižší úroveň od začátku ekonomické expanze," uvedl hlavní ekonom Daiwa Securities Michael Moran. Většina ekonomů včetně Morana se však shoduje, že pozitivní na zprávě je oživení zaměstnanosti. Vzhledem k poklesu zakázek však zřejmě nebude trvat dlouho.

Sektor služeb se na výkonu americké ekonomiky podílí více než 80 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK