Počet bankrotů v USA v prvním pololetí klesl o 14 procent

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. července (ČTK) - Počet žádostí o firemní a osobní bankrot ve Spojených státech v první polovině letošního roku prudce klesl a za celý rok by mohl být nejnižší od vypuknutí finanční krize v roce 2008. Podle údajů společnosti Epiq System Inc. bylo za leden až červen podáno 632.130 nových žádostí o bankrot, o 14 procent méně než ve stejném období loni.

Počet žádostí o firemní bankrot klesl o 22 procent na 30.946 případů. Počet osobních bankrotů se snížil o 13 procent na 601.184 případů.

"Máme možná vykročeno k nejnižšímu celkovému počtu nových bankrotů od doby před finanční krizí v roce 2008," uvedl výkonný ředitel Amerického konkurzního institutu, který se podílí s firmou Epiq na shromažďování údajů, Samuel Gerdano. Podle něj k poklesu počtu bankrotů přispívají nízké úrokové sazby.

Navzdory nižšímu počtu žádostí se však i letos objevilo několik velkých případů. Patří mezi ně krach fotografické firmy Eastman Kodak, vydavatelství Houghton Mifflin Harcourt Publishers a výrobce pečiva Hostess Brands, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK