Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli obavám o ekonomiku

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily, protože opatření některých předních centrálních bank nerozptýlila obavy investorů ohledně vývoje světové ekonomiky. Euro se vůči dolaru propadlo na měsíční minimum poté, co Evropská centrální banka (ECB) snížila úrokové sazby.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,36 procenta na 12.896,67 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,47 procenta na 1367,58 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel téměř beze změny na 2976,12 bodu, napsala agentura Reuters.

ECB ve čtvrtek v souladu se všeobecným očekáváním snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta. Ke snížení sazeb překvapivě přikročila rovněž čínská centrální banka. Britská centrální banka sice ponechala úroky beze změny, ale rozhodla se obnovit kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Finanční trhy nyní čekají na vládní zprávu o červnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Analytici předpokládají, že míra nezaměstnanosti v USA minulý měsíc zůstala beze změny na květnových 8,2 procenta.

Na devizovém trhu jednotná evropská měna klesla vůči dolaru o více než procento na 1,2391 USD. Prezident ECB Mario Draghi na tiskové konferenci po snížení sazeb upozornil na přetrvávající hrozby pro hospodářský růst v eurozóně.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK