Japonské vládě hrozí nedostatek hotovosti

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. července (ČTK) - Japonské vládě by do konce října mohly dojít peníze kvůli patové situaci v parlamentu, kde blokuje schválení návrhu zákona o financování rozpočtového deficitu. Vláda by pak byla nucena zastavit veškeré státní výdaje, včetně výplaty mezd, penzí a podpor v nezaměstnanosti. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Návrh zákona, který by vládě umožnil prodat dluhopisy potřebné k financování téměř poloviny rozpočtu, se zasekl v parlamentu kvůli neshodám vládnoucí Demokratické strany s opozicí. Ta může využít svou kontrolu nad horní sněmovnou k zablokování legislativy.

"Bez tohoto zákona se rozpočet zhroutí," prohlásil dnes japonský ministr financí Džun Azumi. Současně požádal dvě největší opoziční strany o spolupráci. "Není důležité, která strana je u moci. Skutečně doufám, že se nám podaří dosáhnout vícestranné dohody ohledně návrhu zákona o rozpočtovém deficitu," dodal.

Neschválení návrhu by mohlo zhoršit postoj ratingových agentur k Japonsku. "Je tu tak velká nejistota ohledně politických vyhlídek, že je těžké říct, jak velké je riziko, že vládě dojde hotovost," uvedl analytik Naoki Iizuka ze společnosti Mizuho Securities.

Opoziční strany již v minulosti hrozily blokováním zákona o financování rozpočtového deficitu. Nakonec ale vždy ustoupily a zákon schválily. Tentokrát by však mohla být opozice zarputilejší kvůli sporu ohledně zvyšování daní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK