Portugalský soud zablokoval snížení mezd ve veřejném sektoru

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 6. července (ČTK) - Portugalský ústavní soud zablokoval plánované snižování mezd ve veřejném sektoru. Portugalská vláda je nicméně nadále odhodlána splnit rozpočtové cíle, které jsou součástí zahraniční finanční pomoci. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

"Chci potvrdit naše odhodlání dostat deficit veřejných financí pod kontrolu a učinit všechna opatření, která jsou potřebná ke splnění našich cílů," prohlásil portugalský premiér Pedro Passos Coelho.

Evropská komise uvedla, že Portugalsko by mělo být i nadále schopno dosáhnout rozpočtového cíle pro letošní rok. Dodala však, že Lisabon bude muset přijít s novými plány na snižování výdajů pro příští rok.

Komise upozornila, že rozhodnutí soudu se týká až příštího roku. "Cíl pro rok 2012 tak zůstává navzdory obtížnému makroekonomickému prostředí dosažitelný," řekl mluvčí komise Simon O'Connor.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč). Slíbila, že v příštím roce sníží rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu. Řada ekonomů se však podle agentury Reuters domnívá, že Portugalsko rozpočtové cíle nesplní a možná bude muset požádat o další finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK