Euro kleslo na pětitýdenní minimum vůči dolaru

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. července (ČTK) - Euro se dnes propadlo na pětitýdenní minimum vůči dolaru. Slabá zpráva o trhu práce ve Spojených státech posílila obavy o světovou ekonomiku a zvýšila averzi investorů vůči riziku. Americká měna je považována za bezpečné útočiště v období ekonomické nejistoty.

Jednotná evropská měna vůči dolaru odpoledne klesla o půl procenta na 1,2332 USD. Během dne sestoupila až na 1,2317 USD. Přiblížila se tak dvouletému minimu 1,2286 USD ze začátku června, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v červnu vytvořila pouze 80.000 pracovních míst, tedy méně než se předpokládalo. Zpráva vyvolala obavy, že evropská dluhová krize vede ke zpomalování růstu amerického hospodářství.

"Je to zjevně opět neuspokojivé číslo," uvedl analytik John Doyle ze společnosti Tempus Consulting. "Mohlo by to posílit averzi vůči riziku, kterou jsme viděli během týdne," dodal.

"Z politického a ekonomického hlediska tu nemáme prostředí pro růst eura. Za týden či měsíc může euro snadno klesnout pod 1,2280 USD a možná dokonce směřovat k 1,20 USD," upozornila analytička Kathleen Brooksová z firmy FOREX.com.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK