Firmy odložily či zrušily ve 2. čtvrtletí IPO za osm miliard eur

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Firmy po celém světě odložily či zrušily v uplynulých třech měsících své plánované primární emise (IPO) v objemu více než osm miliard eur. Důvodem byly rostoucí obavy z vývoje globální ekonomiky a také pokračující dluhová krize eurozóny. Vyplývá to z průzkumu poradenské sítě PwC European IPO Watch.

Důsledkem vývoje ve světě byl podle studie dramatický propad počtu nových IPO v Evropě ve druhém čtvrtletí po nadějném prvním čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí 2012 se na evropských burzách uskutečnilo 47 primárních emisí v hodnotě 721 milionů eur. Proti stejnému období předchozího roku, kdy se uskutečnilo 134 IPO za 18,4 miliardy eur, to představuje propad v počtu o 65 procent a v objemu o 96 procent.

"Slabý trh IPO odráží nejen náročné podmínky na trhu, ale také počet společností, které odkládají své plány vstupu na burzu o šest až 12 měsíců. Připomíná mi to složitou situaci, která na trhu panovala ve druhém pololetí loňského roku. Letošní druhý půlrok bude zřejmě vypadat obdobně, dokud se neobnoví důvěra investorů a nezlepší nálada na trhu," uvedl odborník na kapitálové trhy z PwC ČR Petr Podlipný.

Největší evropskou primární emisí bylo ve druhém čtvrtletí IPO italského výrobce kašmírových svetrů Brunello Cucinelli na Borsa Italiana v hodnotě 158 milionů eur. Následoval poskytovatel zdravotní péče z Abú Zabí, společnost NMC Healthcare, jejíž IPO na londýnském hlavním trhu vyneslo 142 milionů eur.

Emitenti budou podle Podlipného potřebovat pevné nervy, aby zůstali realističtí při ocenění svých emisí a zároveň připraveni na chvíli, kdy se situace globální ekonomiky zlepší. Po zbytek roku však nebude snadné najít impulz, který by mohl přispět k většímu oživení dříve než koncem roku. "Letní měsíce bývají tradičně slabé, a letos ještě více, neboť ve finančním centru Londýna lze očekávat útlum kvůli olympiádě,“ uvedl Podlipný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK