Synthesia měla vloni díky prodeji akcií Fatry rekordní zisk

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 6. července (ČTK) - Pardubická Synthesia loni čtyřnásobně zvýšila čistý zisk na rekordních 1,037 miliardy korun. Většinu jí vynesl prodej akcií společnosti Fatra a dividendy. Výkony společnosti vzrostly ze tří na 3,3 miliardy korun. Letos plánuje růst tržeb na 3,4 miliardy. Zisk před zdaněním očekává 150 milionů korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Za akcie chemička utržila 712,5 milionu korun. Vlastní provozní hospodářský výsledek firmy činil vloni 195 milionů korun, příjmy z dividend dosáhly 100 milionů korun. Zhruba 77 procent tržeb firma realizovala na zahraničních trzích, zejména v Německu, USA, Slovensku a Francii.

Do investic vloni firma vložila 136 milionů korun. Většina směřovala na obnovu vybavení a majetku, 20 milionů korun na rozvoj, sedm milionů na bezpečnostní opatření.

Synthesia na konci loňského roku zaměstnávala 1622 lidí, o pět procent méně než rok předtím. Průměrný měsíční hrubý výdělek činil 22.591 korun, což představuje meziročně zvýšení o téměř deset procent.

Letos plánuje Synthesia pokračovat ve snižování nákladů a v redukci málo efektivních činností. Chce také rozšířit obchodní aktivity do nových teritorií a lépe využívat svůj rozsáhlý průmyslový areál v Semtíně.

Společnost vyrábí nátěrové hmoty a tiskové barvy, barviva pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Je rovněž producentem průmyslové a vojenské nitrocelulózy, oxycelulózy a řady organických chemikálií. Kromě toho je také výrobcem energií.

Jediným vlastníkem společnosti je Agrofert Holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK