Akcie v USA oslabují, ovlivnila je horší statistika z trhu práce

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, za kterým byla vedle dopadů krize v eurozóně i horší statistika z amerického trhu práce. Slabá čísla o tvorbě nových pracovních míst přicházejí už tři měsíce a podle analytiků by právě ekonomika mohla být jedním z hlavních témat, která rozhodnou, zda prezident Barack Obama v nadcházejících volbách obhájí úřad.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 1,5 procenta a pohyboval se kolem 12.704 bodů. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 1,4 procenta na 1349 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl ztrátu kolem 1,7 procenta a nacházel se blízko 2926 bodů.

Americká ekonomika v červnu vytvořila jen asi 80.000 pracovních míst, zatímco na trhu se v průměru počítalo se zhruba 90.000 místy. Díky poměrně dobré statistice z předchozího dne ale byly některé odhady mnohem příznivější, část analytiků předpovídala, že vznikne až 130.000 míst. Míra nezaměstnanosti zůstala na 8,2 procenta.

Dopolední ztráta smazala celý zisk, který Dow Jonesův index vytvořil od začátku týdne. Z třicetičlenné báze indexu byla dopoledne v zisku jen jedna emise, a to McDonald's. I ten ale později o zisky přišel. Nejhůře si vedly akcie hliníkárenské společnosti Alcoa a výrobce těžkých stavebních strojů Caterpillar, které ztrácely kolem tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK