Monti: Evropská integrace by se měla týkat všech, nejen eurozóny

08.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aix-en-Provence (Francie) 8. července (ČTK) - Do procesu evropské integrace je třeba zapojit všechny členské země Evropské unie, tedy i státy, které stojí mimo eurozónu. Na konferenci v jihoafrancouzském letovisku Aix-en-Provence to dnes řekl italský premiér Mario Monti. Jako příklad uvedl Velkou Británii a Polsko, což jsou dva významné trhy, které stojí mimo eurozónu.

"Nejsem si úplně jist, zda bychom se měli v Evropě snažit prosazovat kompaktnější ekonomický a politický model, který se bude opírat pouze o eurozónu," řekl Monti, jehož citovala agentura Reuters. "Já vím, že ve Francii je takový názor běžný, já k němu ale mám výhrady. Nejlepší by bylo, kdybychom se od ostatních částí Evropské unie příliš neizolovali," dodal.

Evropská integrace by podle představitelů některých zemí pomohla řešit současnou krizi. Dala by totiž Bruselu pravomoc kontrolovat návrh rozpočtů v jednotlivých zemích a v případě potřeby nařídit změnu. Takový postup prosazuje například Německo. To podmiňuje větší integrací i myšlenku začít vydávat společné dluhopisy za celou eurozónu.

Monti rovněž řekl, že jej znepokojuje opětovný růst výnosů státních dluhopisů některých zemí eurozóny. Problémem takzvaných vysokých spreadů, tedy příliš velkých rozdílů ve výnosech, by se podle Montiho proto měli v pondělí zabývat ministři financí eurozóny.

"Vysoké rozdíly ve výnosech státních dluhopisů několika členských zemí eurozóny znamenají obavu pro finanční stabilitu v eurozóně," řekl italský premiér. "Já si myslím, že je to problém i pro efektivní transmisi měnové politiky v eurozóně. Podle mého názoru je třeba, aby se tímto i dalšími návrhy přijatými na Evropské radě zabývala Euroskupina," dodal.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny, bude mít nejbližší schůzku v pondělí. Jednat bude i o některých návrzích, které na konci června rozpracoval summit Evropské unie. Jeho závěry zklidnily situaci na trzích, euforie ale během několika dnů vyprchala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK