Japonské akcie výrazně oslabily, sráží je horší statistika

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. července (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden silným propadem, za kterým je hlavně překvapivě špatná statistika vývoje zakázek na strojní zařízení. Akcie ale reagovaly i na horší páteční statistiku z amerického trhu práce, která naznačila, že se patrně zhoršují vyhlídky celé globální ekonomiky. Na devizových trzích se zastavil pokles eura, které vůči dolaru zůstává na dvouletém minimu.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 123,87 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,37 procenta na hodnotě 8896,88 bodu. Má tak za sebou už třetí pokles v řadě, který jej zároveň vrátil pod psychologicky důležitou hranici 9000 bodů. Širší index Topix odepsal 1,02 procenta a den končil na 763,93 bodu.

Na devizových trzích nejprve dál klesalo euro, které ale později pokles zastavilo a vůči dolaru se stabilizovalo v blízkosti dvouletého minima. Ke změně vývoje ale pomohly hlavně technické faktory, protože část obchodníků začala rušit sázky na další pokles kurzu. Na kurzy asijských měn měla vliv hlavně inflace v Číně.

Euro k dolaru nejprve spadlo až na 1,2225 USD, než se jeho kurz ustálil na 1,2293 USD. Euru nesvědčí přetrvávající dluhová krize v eurozóně a také pokles základní úrokové sazby. Tu Evropská centrální banka (ECB) minulý týden srazila na nové minimum 0,75 procenta. Dnes se koná schůzka ministrů financí eurozóny, zásadní oznámení se ale nečeká.

Vůči japonskému jenu euro kleslo na měsíční minimum 97,48 JPY, později se ale vrátilo na 97,92 JPY. Dolar k jenu mírně oslabil na 79,70 JPY. Dolů se vydaly i takzvané komoditní měny, což je hlavně australský dolar. Vliv na jeho kurz měla statistika o poklesu inflace v Číně, celkové dopady však nebyly nijak zásadní.

Australský dolar se tak prodával za 1,0185 USD, a mírně tak sestoupil ze zhruba tříměsíčního maxima 1,0330 USD, kde byl minulý týden. Kurz měny hodně ovlivňuje situace v Číně, kam Austrálie vyváží řadu komodit, včetně uhlí a rud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK