Na 300.000 lidí může přijít o internet, FBI vypíná servery

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Na 300.000 lidí může přijít k internetu, protože americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) začal dnes v 06:00 SELČ vypínat servery, které využívali hackeři. Opatření zasáhne lidi, do jejichž počítačů v minulosti hackeři nasadili viry. Nejvíc postižených, téměř 70.000, bude ve Spojených státech, uvedl server BBC News. Česko zpráva nezmiňuje.

FBI převzala kontrolu nad servery, jež se nyní chystá vypnout, loni v listopadu. Udělala to v rámci zátahu proti hackerům, kteří pomocí virů přesměrovávali lidi pohybující se po internetu na servery s reklamou. Z návštěv reklamních stránek pak hackerský gang získával peníze, celkem si tak přišel na 14 milionů dolarů (290 milionů korun).

Hackeři celkem nakazili kolem čtyř milionů počítačů. FBI se po zátahu snažila majitele napadených počítačů upozornit na problém. Počet postižených se tak podařilo snížit na méně než desetinu.

Zdaleka nejvíc postižených je v USA. Přes 20.000 napadených počítačů je hlášeno z Itálie a z Indie. Pětici zemí s největším počtem nakažených počítačů doplňují Británie a Německo. Mezi deseti nejvíce postiženými zeměmi, které BBC News uvádí, Česká republika není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK