Přebytek obchodní bilance Německa klesl, vývoz i dovoz ale rostou

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Německa skončila v květnu přebytkem 15 miliard eur (asi 382,5 miliardy Kč). Proti přebytku z předchozího měsíce je to pokles o více než sedm procent a zároveň je to horší výsledek, než se čekalo. Dovoz i vývoz ale podle statistického úřadu vzrostl, a to víc, než se čekalo.

Objem vývozu podle sezonně přepočtených údajů vzrostl o 3,9 procenta na 93,5 miliardy eur, dovoz ale vzrostl ještě víc. Proti dubnu se zvýšil o 6,3 procenta na 78,5 miliardy eur.

Vysoký nárůst dovozu svědčí o tom, že v Německu přetrvává poptávka, což je zásadní zjištění pro budoucí vývoj ekonomiky. Ta je největší v eurozóně i v celé Evropě. Z dosavadního vývoje se zdá, že Německu potíže v eurozóně stále příliš nevadí.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že export se zvýší jen o 0,4 procenta. U dovozu očekávali nárůst pouze o 1,2 procenta. S poklesem přebytku obchodní bilance se počítalo, ale jen s mírnějším. Trh očekával pokles na 15,4 ,miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK