Výnos desetiletých španělských dluhopisů je nad sedmi procenty

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. července (ČTK) - Výnos španělských státních dluhopisů se splatností deset let se během dopoledne zvýšil nad kritickou hranici sedmi procent. Vrátil se tak nad úroveň, kde byl před summitem Evropské unie koncem června. Trh čeká na odpolední schůzku ministrů financí eurozóny, na které se bude jednat o pomoci španělským bankám.

Výnos desetiletých dluhopisů proti pátku vzrostl o dalších 5,3 bazického bodu a dostal se až na 7,03 procenta. To je výše, která je v případě Španělska považována za dlouhodobě neudržitelnou. Nad sedmi procenty je přitom výnos za poslední týdny už poněkolikáté.

Zvyšují se i výnosy dalších papírů, včetně těch s dvouletou splatností. Jejich výnos vzrostl o 24 bazických bodů na 5,18 procenta. Nepříznivá nálada však ovlivňuje i ceny dluhopisů dalších zadlužených zemí z jižního křídla eurozóny, včetně Itálie.

Španělsko v červnu požádalo eurozónu o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor. Madrid může čerpat až 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč), přesnou částku ale ještě neuvedl. Sdělit by ji měl dnes, rozhodující proto bude výsledek jednání zmíněné Euroskupiny, tedy jednání ministrů financí eurozóny.

Audit španělských bank už dříve naznačil, že země by měla být schopna svůj bankovní sektor sanovat s mnohem menší částkou než zvažovaných 100 miliard eur. Nejčastěji se hovoří o částce kolem 65 miliard eur.

Obavy ale vzbuzují vyhlídky španělské ekonomiky, které zatím nejsou příznivé. Trhy se proto obávají, že by Španělsko mohlo být později nuceno požádat o finanční pomoc stejně, jako to před ním učinilo už Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr. Španělská ekonomika je ale mnohem větší, a mohla by tak destabilizovat celou eurozónu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK