Koruna po svátcích oslabuje, k dolaru ztratila 46 haléřů

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna po svátcích oslabuje, výrazněji k dolaru. Kolem 10:50 byla proti středečnímu závěru o 46 haléřů níže na 20,88 Kč/USD. Vůči euru ztratila 11 haléřů na 25,64 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance dnes zveřejněná data v regionu důvod k posilování neposkytují. "V případě České republiky vyšla horší průmyslová výroba a přebytek obchodní bilance byl sice vyšší, ale při slábnoucím obratu," poznamenal Vlk.

Průmyslová výroba v květnu meziročně klesla o 2,4 procenta; jde o první snížení od listopadu 2009. Stavební výroba zrychlila pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu a zahraniční obchod skončil přebytkem 23 miliard korun, což je meziročně o skoro deset miliard Kč více, uvedl dnes Český statistický úřad.

Euro se kolem 10:50 proti středě propadlo na 1,2278 USD/EUR. Podle Vlka oslabilo po jednání Evropské centrální banky, když vedle snížení sazeb nepřišla žádná další akce, ve kterou část trhu doufala. "Rizikové dluhopisy se opět dostaly pod značný tlak a španělské výnosy už smazaly nadějný pokles z přelomu měsíce. Pozici eura nezlepšila ani horší data z amerického trhu práce, která sice podpořila úvahy o třetím kole kvantitativního uvolnění měnové politiky (QE3), ale také dál dolehla na poptávku po riziku," upozornil Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK