Platby nad 15.000 Eur jen bezhotovostně

02.03.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Představitelé státu se rozhodli zatočit s praním špinavých peněz. Platby nad 15.000 Eur se nebudou smět platit v hotovosti, ale bezhotovostně prostřednictvím účtu u banky.

Vládě se podařilo prosadit ve sněmovně zákon zakazující hotovostní platby nad 15.000 Eur. Nový zákon se má vztahovat na platby v korunách i v cizí měně na území České republiky i na veškeré platby do zahraničí. V přepočtu se jedná o částku asi půl milionu korun. Za porušení zákona budou moci kontrolní orgány uložit pokutu od deseti tisíc až do výše pěti milionů korun.

Zákon ale stanovuje i výjimky, kterými jsou pouze výplaty mezd, odměn, důchodů, výplaty z penzijních fondů, vklady nebo výběry peněz v hotovosti u peněžních ústavů a platba peněz určených k úschově u notáře.
 
Zákon o omezení plateb v hotovosti byl vládou předložen za účelem omezení daňových úniků, racionalizace a optimalizace hotovostního oběhu a zvýšení bezpečnosti zúčastněných subjektů. V neposlední řadě by měl zákon působit proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Zákon by měl vstoupit v platnost prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. K tomu je však potřeba, aby prošel celým schvalovacím procese. Musí ho tedy ještě schválit Senát a podepsat President.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ