Shell nízkou cenou benzinu neporušuje zákon, rozhodl ÚOHS

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Petrochemická společnost Shell neporušuje extra nízkou cenou benzinu zákon. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), uvedl dnes server IHNED.cz. Podle nezávislých pumpařů, kterí si u ÚOHS stěžovali, měl Shell nízkou cenou zneužívat své tržní síly.

Cenová strategie, kterou letos spustil Shell nasazením nejnižších cen benzinu u části svých pump, je podle úřadu ke prospěchu řidičů a v souladu se soutěžními pravidly.

"Shell s vysokou pravděpodobností nedosahuje dominantního postavení a nevztahují se tak na něj zvýšené povinnosti dominanta, jaké vyplývají ze soutěžních předpisů. V daném případě nadto z popsaného jednání značně profituje koncový spotřebitel," řekl serveru předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Shell se ke kontroverznímu kroku odhodlal letos na jaře. V blízkosti pump Tank Ono snížil ceny na úroveň této nejlacinější sítě v Česku.

Minimální marže z vybraných lokalit si Shell kompenzuje štědrými maržemi především u dálnic a ve velkých městech. To podle Společenství čerpacích stanic v ČR, které sdružuje malé soukromé pumpaře, poškozuje v místě konkurenty.

jap jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK