Americké akcie díky Fedu vzrostly na mnohaletá maxima

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie reagovaly na rozhodnutí centrální banky USA (Fed) přikročit k razantní stimulaci slabé ekonomiky výrazným vzestupem a jejich hlavní indexy skončily na mnohaletých maximech. Oznámení o nalévání dalších peněz do ekonomiky naopak výrazně oslabilo kurz dolaru.

 

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index vzrostl o 1,55 procenta na 13.539,86 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 získal 1,63 procenta a uzavřel na 1459,99 bodu. Oba hlavní indexy skončily nejvýše od prosince 2007, tedy od doby, kdy v USA začala poslední ekonomická recese. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 1,33 procenta na 3155,83 bodu, maximum od listopadu 2000.

 

Fed ve snaze oživit ekonomiku a chabý trhu práce rozhodl, že bude nakupovat hypoteční cenné papíry za zhruba 40 miliard dolarů (750 miliard Kč) měsíčně. V těchto nákupech hodlá pokračovat, dokud se podstatně nezlepší situace na trhu práce a citelně neklesne nezaměstnanost. Fed také uvedl, že své úrokové sazby, které jsou od finanční krize téměř na nule, zřejmě nezvýší minimálně do poloviny roku 2015.

 

Trh na oznámení reagoval zvýšenou aktivitou a čtvrteční obchodování bylo při objemu 8,14 miliardy akcií nejrušnější od 22. června. Růst táhly akcie sektorů financí, průmyslových materiálů a energetiky a svého minimálně ročního maxima dosáhlo téměř 600 titulů. Na nový rekord 682,98 USD se vyhouply kurz nejhodnotnější americké firmy Apple, kurz americké dvojky Exxon Mobil se vyšplhal na čtyřleté maximum.

 

"Na zapojení do hry čekala spousta peněz a krok Fedu podnítil investory, aby je vrhli na trh," řekl agentuře Reuters Tim Ghriskey z investiční společnosti Solaris Asset Management. Akcie ale rostly už v minulých měsících v očekávání podpůrných kroků světových centrálních bank a index S&P díky tomu od počátku června získal už téměř 11 procent.

 

Na devizovém trhu dolar po kroku Fedu prohloubil pokles. Jeho kurz vůči euru se propadl na nové minimum za více než čtyři měsíce a proti japonskému jenu sestoupil na nové sedmiměsíční minimum. Třetí kolo razantní měnové stimulace výrazně zvýšilo ochotu investorů jt do rizikových aktiv, což oslabuje pozici dolaru, vnímaného jako bezpečná měna.

 

Dolar vůči euru v závěru klesl o 0,7 procenta na 1,2984 USD, což bylo jeho minimum od 9. května. Vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 77,48 JPY a předtím sestoupil až na 77,11 JPY, nejníže od 9. února.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK