Ministři eurozóny budou jednat o pomoci Španělsku

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 14. září (ČTK) - Ministři financí eurozóny se scházejí v kyperské metropoli Nikósie ke dvoudenním jednáním, na nichž budou mluvit zejména o podmínkách nepřímé finanční pomoci Španělsku ze strany Evropské centrální banky (ECB). Podle nizozemského listu Het Financieele Dagblaed vyjednává ECB s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o podpoře pro tuto zemi v možné sumě kolem 300 miliard eur (7,3 bilionu Kč).

ECB minulý týden představila plán potenciálně neomezených nákupů dluhopisů ohrožených zemí eura, mezi nimiž je na prvním místě právě Španělsko. To už dalo najevo, že bude na setkání v Nikósii jednat o podmínkách spojených s novým programem nákupu dluhopisů. ECB ale požaduje, aby příslušná země požádala o pomoc ze záchranných fondů eurozóny a plnila přísné podmínky.

ECB podle zdrojů nizozemského listu chce, aby plnění podmínek monitoroval MMF. "ECB pracuje na rámci pro nový plán nákupů státních dluhopisů, který zahrnuje přísné monitorování MMF," uvedl jeden ze zdrojů. MMF by určil konkrétní podmínky a podpora by měla formu záchranného programu fondu s trváním tří let a do výše maximálně 300 miliard eur.

O podrobnostech nyní podle listu jednají šéf ECB Mari Draghi, německý člen užšího vedení banky Jörg Asmussen a nejvyšší dva činitelé MMF Christine Lagardeová a David Lipton. Draghi a Lagardeová se mají zúčastnit i schůzky v Nikósii.

"Zásadní otázkou je ustavit podmínky, za nichž by mohla ECB intervenovat na sekundárních trzích (dluhopisů). Myslím, že právě to dnes uděláme, i když to bude v obecnější formě a ne v přímém vztahu ke Španělsku," řekl po příletu do Nikósie španělský ministr financí Luis de Guindos.

Zdroje ze španělské vlády podle agentury Reuters uvedly, že Madrid chce nejprve zhodnotit dopad plánu ECB na španělské úrokové sazby, než se rozhodne podat žádost o pomoc. Výnosy desetiletých španělských dluhopisů se po oznámení ECB poprvé od května propadly pod šest procent. V létě byly nad sedmi procenty, což je hranice, kterou investoři považují za dlouhodobě neudržitelnou a při níž byly nuceny požádat o pomoc Řecko, Portugalsko a Irsko.

Španělsko již požádalo EU o pomoc pro svůj bankovní sektor. Celkem má slíbeno pro tento účel až 100 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK