Akcie na pražské burze v týdnu posílily o procento

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu díky plánu americké centrální banky Fed posilovaly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal skoro procento na 977,9 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie mediální firmy CME. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry Telefóniky. Předchozí týden české akcie posílily o téměř dvě procenta.

"Uplynulý týden se nesl ve znění rozhodování německého ústavního soudu ohledně evropského záchranného fondu ESM a dalšího kola měnového uvolňování americké centrální banky Fed. V obou případech došlo k naplnění kladných očekávání, což přineslo pozitivní náladu na trhy. Stranou nezůstala ani domácí burza," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která přidala 19 procent na 142,50 Kč. Firma profitovala z nálady na trhu, která navázala na pozitivně přijaté informace o přefinancování z minulého týdne. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Telefónica s propadem o 7,2 procenta na 384 Kč, nicméně ta byla ovlivněna obchodováním bez nároku na dividendu. Při odhlédnutí od tohoto efektu největší mezitýdenní propad zaznamenala KIT Digital s poklesem o 4,6 procenta na 57,70 Kč. Společnost se obchodovala beze zpráv a šlo spíše o technický pohyb.

Příští týden bude pravděpodobně charakterizován dozníváním akce Fedu, což by mohlo přinést pokračování pozitivní nálady. "Vedle dle našeho názoru pozitivního trendu se o víkendu vklíní setkání Eurogroup a Ecofinu. To může přinést zajímavé informace o případném požádání Španělska o pomoc," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK