Koruna v úvodu týdne mírně oslabuje k euru i dolaru

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna v úvodu týdne mírně oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:20 se proti pátku vůči euru obchodovala o šest haléřů níže na 24,46 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o deset haléřů na 18,68 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna stejně jako ostatní měny ve střední Evropě ráno sleduje vývoj ve světě, tedy korekci na rizikových aktivech. "Data z domácí ekonomiky ukázala rychlejší růst výrobních cen v důsledku obnoveného růstu ropy, vliv na korunu by však měl být zanedbatelný," uvedl Vlk.

Český statistický úřad dnes zveřejnil srpnové ceny v průmyslu a červencové ceny zahraničního obchodu. Ceny v průmyslu v srpnu zrychlily meziroční růst na 1,9 procenta, meziměsíčně se zvýšily o půl procenta. Ceny zahraničního obchodu v červenci meziročně opět výrazně rostly, u vývozu o 4,7 procenta a dovozu o 5,5 procenta. Meziměsíčně naopak klesly.

Euro se vůči dolaru kolem 10:20 obchodovalo na 1,3094 USD/EUR. Při víkendovém jednání se ministři financí Evropské unie neshodli na podobě bankovní unie, když se předmětem sporu stalo zahrnutí malých bank a pod dohled Evropské centrální banky. "To může být pro euro lehce negativní zprávou. Korekce vedle toho probíhá také na akciích a dopoledne se nedaří ani dluhopisům na periferii eurozóny, zatímco německé výnosy lehce klesají," doplnil Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK