Ve Španělsku nejezdí kvůli stávce vlaky, omezen je i provoz metra

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. září (ČTK) - Španělskou železnici dnes zasáhla stávka zaměstnanců, kteří protestují proti snižování mezd a chystaným reformám. Zrušeny musely být stovky spojů, takže na silnicích vedoucích do velkých měst jako je Madrid a Barcelona se tvoří dopravní zácpy. Bez problémů ale podle agentury AP není ani provoz metra.

Státní železniční společnost RENFE uvedla, že musela zrušit kolem 300 zrychlených spojů a vlaků intercity. Vedení firmy ale s odboráři dohodlo, že bude zachována alespoň základní úroveň služeb, což znamená, že by se měla postupně rozjet více než polovina vlaků.

Zaměstnanci svolali stávku, protože se jim nelíbí plán restrukturalizace dopravy, s kterým se počítá na příští rok. Podle nich změny povedou ke ztrátě pracovních příležitostí. Zaměstnanci metra v Madridu a Barceloně se k protestu připojili tím, že ve špičce omezovali provoz.

Španělsko je za poslední tři roky už podruhé v recesi. Bez práce je asi 25 procent lidí v produktivním věku, což je nejvíce z celé Evropské unie. Hůř na tom zatím nejsou ani Řekové. Část ekonomů tvrdí, že Španělsko bude nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc, vláda v Madridu to ale zatím odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK