Obchodníci přicházejí kvůli prohibici denně o mil. Kč na tržbách

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Tuzemské obchody přicházejí kvůli prohibici denně o desítky milionů korun. Zákaz prodeje lihovin tvrdě dopadá hlavně na specializované obchody s alkoholem. Svaz obchodu a cestovního ruchu zatím celkový odhad ztrát nemá k dizpozici, řekl ČTK prezident SOCR Zdeněk Juračka.

"Propad tržeb máme minimálně 50 procent, pokud by to mělo zasahovat do několika měsíců nebo prosincových tržeb, tak by se mohla udělat hromadná žaloba s dalšími prodejci," řekl ČTK vedoucí prodejny a internetového obchodu La Vin Václav Čech.

Prodeje e-shopu Alkoobchod.cz jsou nyní pětinové oproti normálu. "Návštěvnost portálu se zvýšila v posledních dnech pětkrát, zákazníci zkoušejí objednávat tvrdý alkohol, čekají, jestli jim to prodáme, což samozřejmě neděláme," uvedl Lukáš Morávek. Podle statistik internetového srovnávače Heureka.cz zájem Čechů o nákup alkoholu přes internet během víkendu vzrostl desetinásobně a je vyšší než před Vánocemi.

Velké obchodní řetězce přicházejí kvůli zákazu prodeje lihovin denně o miliony na tržbách. "Každý den zákazu prodeje tvrdého alkoholu pro nás znamená ztrátu na tržbách v hodnotě vyšší než milion korun. Zboží, kterého se zákaz prodeje týká, prozatím zůstává uskladněné v zázemí prodejen. O požadování náhrady škody neuvažujeme," řekla ČTK mluvčí řetězce Interspar Simona Caidlerová. Ani diskont Lidl nebude po státu požadovat náhradu ztrát. Síť Tesco vyjádřila denní ztrátu na 2,5 procenta tržeb.

Podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí české restaurace a bary za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl ČTK analytik Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj tak výrobci piva a vína budou ze zákazu profitovat nejvíc.

"V tuto chvíli nemohu říct, zda budeme požadovat po státu nějakou náhradu. Zatím zjišťujeme škody," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Ve skladech v současnosti leží po pátečním vyhlášení plošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera 20 milionů láhví nápojů lihovin. Omezit prohibiční opatření jen na konkrétní výrobce podle Hegera ještě nelze, dodal po jednání krizového štábu. Případným odškodněním firem se štáb nezabýval.

Výpadek na daních kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu by mohl podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče dosáhnout 750 milionů Kč měsíčně. Každý den tak stát kvůli zákazu prodeje alkoholu přichází asi o 25 milionů korun na daních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK