Pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném o 0,3 pct více

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Tuzemské pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném 62,1 miliardy korun, což je meziročně o 0,3 procenta více. ČTK to zjistila na webových stránkách České asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Podle původně prezentovaných výsledků, do kterých nebyly zahrnuty údaje z pojišťoven skupiny VIG, trh klesl o 0,2 procenta.

 

Životní pojištění do konce června stouplo o 2,6 procenta na 23,2 miliardy Kč, neživotní kleslo o 1,3 procenta na 35,7 miliardy korun. Počet pojistných smluv stoupl o 2,3 procenta na 26,2 milionu. V životním pojištění se jejich počet snížil o 1,8 procenta, v neživotním pojištění vzrostl o 3,7 procenta.

Růst životního pojištění kopírovalo běžně placené pojistné, naopak jednorázově placené pojistné nyní klesalo. V rámci neživotního pojištění opět klesal hlavně předpis pojistného v povinném ručení (o šest procent), za nímž stojí podle dřívějšího vyjádření asociace nízké ceny pojištění vozidel. V havarijním pojištění předpis klesl o více než dvě procenta.

"Stagnace pojistného trhu reflektuje jednak celkovou ekonomickou situaci, ale také nové trendy," řekl ČTK analytik Broker Consulting Jan Lener. U neživotního pojištění pokles způsobilo konkurenční prostředí. Lidé podle něj mají možnost efektivněji srovnávat jednotlivé produkty, ať na internetu, nebo ve spolupráci s nezávislými poradci. To ústí v nižší pojistné, ačkoliv pojistná ochrana zůstává zachována, podotkl.

ČAP míní, že pokles předpisu povinného ručení a havarijního pojištění nesouvisí se srovnáváním, ale právě s konkurenčním prostředím. Trend zlevňování pojištění vozidel je podle asociace důsledkem cenové války na trhu a je patrný napříč celým pojistným trhem. Ostatní odvětví prý stále rostou nebo stagnují.

Největší pojišťovny na trhu k 30. červnu 2012: předepsané pojistné (v mld. Kč) podíl na trhu v procentech Česká pojišťovna 15,3 26 Kooperativa 11,6 19,8 Allianz 5 8,4 Generali 4,3 7,2 ČSOB Pojišťovna 4,1 6,9 Česká podnikatelská pojišťovna 3,1 5,2 Pojišťovna České spořitelny 2,8 4,8 UNIQA 2,7 4,6 ING 2,5 4,2

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK