Zamrazilová: Ke snižování sazeb je třeba přistupovat opatrně

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


K dalšímu snižování základních úrokových sazeb by měla Česká národní banka přistupovat opatrně, neboť měnová politika je už dost uvolněná. V rozhovoru s agenturou Dow Jones Newswires to řekla členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Centrální banka má nyní základní úrok na historickém minimu 0,50 procenta.

 

Zamrazilová také upozornila, že pokračující uvolňování měnové politiky v USA by mohlo vést k růstu inflace. "Očekávám další proinflační rizika," řekla Zamrazilová, jejíž slova interpretovala agentura Reuters. Její obavy se prý potvrdily spuštěním QE3 ve Spojených státech.

Zkratkou QE3 se odkazuje na třetí vlnu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Americká centrální banka (Fed) k ní sáhla minulý týden, kdy uvedla, že začne nakupovat hypoteční cenné papíry tempem 40 miliard dolarů (asi 748 miliard Kč) za měsíc.

Na minimu 0,5 procenta je základní sazba od června. Zamrazilová tehdy chtěla, aby sazby zůstaly beze změny a nesnižovaly se. Na předchozích dvou zasedáních rady Zamrazilová hlasovala pro zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK