Koruna výrazně oslabuje k euru i dolaru

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Koruna výrazně oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:40 ztratila proti pondělku vůči euru 21 haléřů na 24,74 Kč/EUR a k dolaru spadla o 25 haléřů na 18,91 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance reaguje dnes celý region na negativní vývoj ve světě. "Vedle toho ale na korunu zřejmě působí i komentář guvernéra České národní banky Miroslava Singera," uvedl Vlk. Singer v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes potvrdil vysokou pravděpodobnost, že na příštím jednání sazby dál klesnou. Navíc hovořil o dalších nástrojích, které může ČNB zvážit, a přidal se tím k viceguvernéru Vladimíru Tomšíkovi, který je zmínil už zhruba před měsícem, dodal Vlk.

Euro vůči dolaru kolem 10:40 oslabilo na 1,3081 USD/EUR. Zisky eurodolaru z pondělního odpoledne se podle Vlka ukázaly jako přechodné a kurz opět začal klesat. V poklesu pokračují i akciové trhy, k tomu přicházejí negativní zprávy o Španělsku. Neochota k reformám i žádosti o pomoc a komplikace při formování bankovní unie znamenají, že se případné nákupy ze strany Evropské centrální banky vzdalují, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK