Britská inflace v srpnu klesla navzdory dražším palivům

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. září (ČTK) - Meziroční míra inflace v Británii v srpnu klesla o desetinu procentního bodu na 2,5 procenta navzdory růstu cen paliv. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Britská centrální banka tak získala více prostoru k podpoře domácí ekonomiky.

Banka doufá, že inflace během několika příštích měsíců sestoupí k jejímu dvouprocentnímu cíli. Inflace téměř nepřetržitě klesá od loňského září, kdy se vyšplhala až na 5,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Britská centrální banka začátkem měsíce podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Sazba se na této úrovni drží již déle než tři roky. Banka nezměnila ani svůj program nákupu dluhopisů. Většina ekonomů však předpokládá, že tento program v budoucnosti rozšíří.

V červenci se banka rozhodla obnovit kvantitativní uvolňování měnové politiky a napumpovat do ekonomiky dalších 50 miliard liber (zhruba 1,5 bilionu Kč). Peníze banka používá na nákup dluhopisů, aby tak pomohla domácímu hospodářství z recese. Od března 2009, kdy snížila základní sazbu na nynější úroveň, již banka na nákupy dluhopisů vyčlenila celkem 375 miliard liber.

Britský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Británie tak zůstala v hospodářské recesi.

pmh vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK