Slovensko dnes v 17:00 zakáže dovoz a prodej českých lihovin

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovensko v reakci na sérii otrav metanolem v Česku zakáže dovoz a prodej lihovin z ČR. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek novinářům řekl, že toto opatření vstoupí v platnost dnes v 17:00. Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z ČR s výjimkou piva a vína už od neděle zavedlo Polsko.

 

"Zákaz by měl trvat do doby, dokud Česká republika nedostane situaci pod kontrolu," řekl Jahnátek. Dodal, že detaily ohledně zákazu importu a distribuce českého alkoholu budou známy později.

V Česku po otravě metylalkoholem zemřely přes dvě desítky lidí, dalších několik desítek osob je v nemocnicích. Jahnátek nepřímo kritizoval českou vládu za to, že nerozhodla o zákazu vývozu alkoholu z Česka, když zavedla prohibici na konzumaci lihovin. "Pokládáme rozhodnutí české vlády za nedostatečné, nechrání občany okolních zemí," zdůraznil slovenský ministr.

Nekvalitním českým alkoholem se na Slovensku otrávili čtyři lidé. Všichni pili slivovici, kterou si obyvatel východního Slovenska objednal přes internet v Česku. Podle lékařů jsou všichni mimo ohrožení života. V obchodech, hospodách ani restauracích slovenští inspektoři alkohol s vysokým obsahem metanolu dosud nenašli.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK