Česká pozice: Mero se dohodl s Shell na koupi podílu v ropovodu

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Státem vlastněný přepravce ropy Mero se dohodl s firmou Shell na odkoupení jejího podílu v ropovodu TAL, kterým proudí ropa z italského Terstu a na nějž v německém Ingolstadtu navazuje český ropovod IKL. Podle informací serveru Česká pozice má Mero získat v TAL šestiprocentní podíl za 15 milionů eur (zhruba 372 milionů Kč), pokud o něj neprojeví zájem nikdo z nynějších akcionářů s předkupním právem.

Podle serveru musí nyní Shell svůj podíl nabídnout za tutéž cenu ostatním sedmi akcionářům s přednostním právem odkupu. Ti mají po obdržení nabídky třicet dnů na rozhodnutí.

Dohodu za společnost Mero s Shellem vyjednávali generální ředitel Jaroslav Pantůček a ředitel pro strategický rozvoj Libor Lukášek. Ani jeden z nich nechtěl informace komentovat. "Nemůžu vaše informace potvrdit, ani vyvrátit. V rámci negociačního procesu jsme vázáni velmi striktní mlčenlivostí," řekl serveru Pantůček.

Jako podílník v TAL by Česko posílilo svoji energetickou bezpečnost v oblasti zajištění dopravy ropy. Akcionáři s podílem minimálně pěti procent totiž mají nejen právo nominovat svého zástupce do řídícího výboru společnosti, ale především mají přednostní právo transportu své ropy.

Ropovod TAL vlastní osm ropných společností, největší podíly mají OMV (25 procent), Shell (24 procent) a Exxon Mobil (16 procent).

Společnost MERO vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK