Dodávky ropy Družbou by se měly v závěru roku stabilizovat

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. září (ČTK) - Celková přeprava ruské ropy ropovodem Družba do střední Evropy by se ve čtvrtém čtvrtletí měla stabilizovat. Sdělili to dnes agentuře Reuters obchodníci s ropou, kteří citovali definitivní rozpis přepravy nasmlouvaných dodávek. Dodávky do Česka by podle něj měly proti třetímu čtvrtletí klesnout o zhruba pět procent.

Pokles dodávek Družbou se v posledním čtvrtletí zpomalí na 1,2 procenta, tedy na 12,74 milionu tun, po propadu o 12,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Ruští vývozci ropy prudce omezili dodávky Družbou po březnovém spuštění nového ruského námořního terminálu Usť-Luga, protože chtěli diverzifikovat dodávkové trasy, snažili se co nejvíce eliminovat tranzit a možností nových cest využívají i k tlaku na ceny.

Ve druhém čtvrtletí ruští vývozci Lukoil a Rosněfť, kteří měli nasmlouvány dodávky do Česka, snížili jejich skutečný objem na polovinu až pětinu a zčásti je zastoupila společnost Gazprim Něfť. Čeští dovozci nahrazovali výpadek z Ruska zvýšenými dodávkami ze západního ropovodu IKL a s ruskými obchodníky vyjednávali o cenách.

Rozpis na čtvrté čtvrtletí ukazuje, že do Česka by mělo přijít Družbou 1,197 milionu tun ropy, což je snížení o 4,6 procenta proti plánovaným 1,255 milionu tun ve třetím čtvrtletí. Klesnou také dodávky Družbou do Maďarska a Německa, zvýšit se má naopak přísun ropy do Polska a na Slovensko.

Obchodníci a pozorovatelé říkají, že dodávky Družbou budou v nejisté i v příštích letech. Státní provozovatel ropovodů Trasněfť totiž plánuje zdvojnásobit kapacitu přepravy do Číny a Tichomoří a ruská těžba stagnuje mírně nad úrovní kolem deseti milionů barelů denně.

Loni Družbou z Ruska přiteklo zhruba 57 procent českého dovozu ropy, proti zhruba 70 procentům v předchozích letech. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL z Ingolstadtu a letos zřejmě poprvé bude tvořit většinu importu. Podle odborníků má IKL kapacitu, která dodávky ropovodem Družba plně nahradí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK