Celníci letos zatím odhalili 50.000 litrů nelegálních lihovin

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Celníci letos zatím zabavili přes 3700 litrů nelegálního lihu a více než 50.000 litrů nelegálních lihovin. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Zabavené lihoviny se podle ní zpravidla ekologicky likvidují v čistírnách odpadních vod. Zabavený líh, pokud je vhodný k dalšímu zpracování, končívá na veřejné dražbě.

Celníci podle Kaňkové letos dosud ve 14 případech zjistili nelegální přepravu či distribuci lihu, kterého zabavili 3701 litrů. Ve 340 případech odhalili nelegální lihoviny, těch bylo 50.865 litrů. "V roce 2011 bylo odhaleno v 50 případech 21.020 litrů lihu a v 748 případech 328.104 litrů lihovin," uvedla mluvčí. "Statistiku zlikvidovaného „falešného alkoholu“ si Celní správa ČR nereviduje, alkohol nemusí být likvidován jen z tohoto důvodu," dodala Kaňková.

Předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera v pondělí s odvoláním na vyhodnocení kontrolní akce na Ostravsku uvedl, že celní správa je při kontrolách prodejců alkoholu nedůsledná. "Domníváme se, že desítky tisíc kontrol přepravy či prodeje vybraných výrobků ročně a jejich výsledky vypovídají o vysokém nasazení Celní správy," reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle mluvčího společnosti Pražské vodovody a kanalizace, která patří do největší v tuzemsku působící vodárenské skupiny Veolia Voda, Ondřeje Pokorného, firma dosud v souvislosti s metanolovou aférou neobdržela požadavek na likvidaci zabaveného alkoholu.

"Pražské vodovody a kanalizace v minulosti likvidovaly pouze etylalkohol, když na Ústřední čistírnu odpadních dovezla celní správa zabavené láhve," řekl ČTK. Obsah se podle něj likviduje vylitím do kalové jímky ve vyhnívacích nádržích. "Metylalkohol jsme také schopni zlikvidovat," dodal.

Ministerstvo financí souvislosti se sérií otrav nebezpečným alkoholem připravuje nový zákon o povinném značení lihu. Mimo jiné zavádí povinnost na kontrolních páskách (kolcích) uvádět údaje o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení i povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní pásky finančním a celním úřadům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK