Euro dnes kvůli obavám obavám o budoucnost Španělská klesá

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. září (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje vůči dolaru i jenu. Důvodem je nejistota kolem budoucnosti Španělska, která přiměla některé investory prodávat euro po jeho výstupu na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce.

V 17:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3066 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 102,72 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 78,61 JPY.

Stále rostou tlaky na Španělsko, aby požádalo o pomoc. Výnosy desetiletých dluhopisů země stouply nad šest procent a trhy tak spekulují, že účast Španělska v programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou je nevyhnutelná. Představitelé země stále opakují, že země chce nejprve zvážit podmínky pomoci, a pak se teprve rozhodne, zda žádost podá. Podle některých analytiků by však i případná žádost Španělska o pomoc nemusela být pro euro pozitivní, pokud by jí doprovázela nutnost dalších výrazných škrtů.

Euru nepomohla ani anketa německého výzkumného institutu ZEW, která ukázala, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v září poprvé za pět měsíců zlepšila navzdory pokračující dluhové krizi v eurozóně. Údaje naznačují, že německou ekonomiku nečeká prudký útlum.

Trhy nyní spekulují, jak se zachová měnový výbor japonské centrální banky (BOJ). Podle některých by banka mohla ve středu dále uvolnit svoji měnovou politiku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK