Japan Airlines jsou opět na burze, akcie mírně zpevňují

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. září (ČTK) - Akcie japonské letecké společnosti Japan Airlines (JAL) debutovaly na burze v Tokiu. Firma se zotavila z bankrotu a v rámci primární veřejné nabídky (IPO) získala 663 miliard jenů (asi 8,5 miliardy USD; 161,5 miliardy Kč). To je letos druhá největší částka od květnového debutu akcií americké společnosti Facebook. Výnos z prodeje akcií Japan Airlines téměř zdvojnásobil částku, kterou vláda musela použít na záchranu firmy.

Akcie firmy vstupovaly na trh s kurzem 3790 jenů a krátce po zahájení vzrostly až na 3900 jenů. Vykazovaly tak nárůst kolem tří procent. Později ale zisky zmírnily a ustálily se kolem 3830 jenů. Proti zahajovací ceně to byl růst asi o jedno procento.

Akcie Japan Airlines byly původně na burze v Tokiu až do roku 2010, kdy ale byly staženy, protože firma vyhlásila bankrot. Od té doby prošla restrukturalizací, v jejímž rámci snížila náklady a vrátila se k ziskovému hospodaření. Investorům nabídka celkem 175 milionů akcií a prodat se jí je podařilo na horní hranici předpokládaného pásma.

Akcie, které firma nabídla investorům, držela společnost Enterprise Turnaround Initiative Corporation of Japan (ETIC), což je podnik, za kterým stojí vláda. Ta jej nechala zřídit výhradně pro účely záchrany a restrukturalizace těchto aerolinek. Akcie, které ETIC v Japan Airlines držel, představovaly 96,5 procenta akciového kapitálu JAL. Zbývajících 3,5 procenta drželi původní akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK